Hubert H. Humphrey Burs Programı Açıklandı

 

BURS DETAYLARI

Hubert H. Humphrey Burs Programı bir diploma programı olmayıp, kariyerlerinin ortasında, kamuya hizmet veren bir kurumda çalışan, liderlik özelliklerine sahip ve profesyonel gelişime açık yönetici, planlamacı ya da uzmanların başvuru yapabileceği bir burs programıdır. Programın akademik ve profesyonel gelişim olmak üzere iki yönü bulunmaktadır. Humphrey bursiyerleri, misafir edildikleri üniversitelerde takip ettikleri lisansüstü seviyedeki özel çalışma programlarının yanı sıra, mesleki ziyaretler, konferanslar, eğitim programları ve en az 6 haftalık stajı kapsayan profesyonel gelişim faaliyetlerine katılırlar.

 

Bu program için aşağıda belirtilen alanlarda burs verilmektedir:

 

Kalkınma

 

  • Tarımsal ve Kırsal Kalkınma
  • Ekonomik Kalkınma/Finans ve Bankacılık
  • Doğal Kaynaklar, Çevre Yönetimi ve İklim Değişikliği
  • Şehir ve Bölge Planlama


Demokratik Kurumsallaşma

 

  • İletişim/Gazetecilik
  • Hukuk ve İnsan Hakları
  • Kamu Politikası Analizi ve Kamu Yönetimi
  • İnsan Kaçakçılığının Önlenmesine Yönelik Politikalar ve Uygulamaları
  • Teknoloji Politikası ve Yönetimi
  • İnsan Kaynakları Yönetimi


Eğitim

 

  • Eğitim Yönetimi, Planlama ve Politikası
  • Yüksek Öğrenim Yönetimi
  • Yüksek Öğrenim Seviyesinde İngilizce Öğretimi


Halk Sağlığı

 

  • Halk Sağlığı Politikası ve Yönetimi
  • HIV/AIDS ile Mücadele Politikaları ve Korunma Yöntemleri
  • Madde Bağımlılığıyla Mücadele, Tedavi ve Korunma Yöntemleri


Ağustos 2020’de başlayacak olan bursun süresi bir akademik yıldır. Program başlamadan önce bursiyerlerin, program yetkilileri tarafından uygun görüldüğü takdirde, İngilizce düzeylerini yükseltmelerine ve Amerika’ya uyum sağlamalarına yönelik 16 haftalık yoğun İngilizce programına katılmaları gerekebilmektedir.

 

Humphrey Burs Programı’na seçilenlere, gidiş-dönüş yol masrafları ile ABD’deki öğrenim ve yaşam giderlerini karşılamaya yetecek miktarda burs ve sağlık sigortası sağlanacaktır.

 

Bursun karşılığında zorunlu hizmet yoktur; ancak bursiyerlerin ABD’deki programlarını tamamladıktan sonra, ABD J-1 vizesi kuralı gereği, Türkiye’ye dönme zorunlulukları bulunmaktadır.

 

BAŞVURU KOŞULLARI

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır. Amerikan hükümeti tarafından verilen Yeşil Kart ya da Amerikan vatandaşlığı olan adaylar bursa başvuramazlar.
  • Üniversite veya 4 yıllık bir yüksekokul mezunu olmak gereklidir.
  • Son başvuru tarihinde 45 yaşından büyük olmamak gereklidir.
  • İyi derecede İngilizce bilmek gereklidir (TOEFL iBT puanı en az 71 olacak düzeyde). İngilizce düzeyi iyi olmayan (TOEFL iBT puanı en az 42 olacak düzeyde) nitelikli adayların program öncesinde uzun süreli İngilizce eğitimi programına katılmaları şartı ile programa aday gösterilmeleri mümkündür. (Başvuru aşamasında herhangi bir sınav sonuç belgesinin verilmesi zorunlu değildir.)
  • Kamu kuruluşlarında, kamu hizmeti veren özel sektör veya sivil toplum kuruluşlarında yetkili bir konumda yönetici, planlamacı veya uzman olarak halihazırda çalışıyor olmak gereklidir.
  • Uzmanlık sahibi olunan alandaki politikaları yakından takip etmek; bulunulan kurum, şehir, bölge ya da ülkede, iyileştirmeye yönelik politika değişikliklerine katkı sağlamak gerekmektedir. Yapılan çalışmalar başvuru formunda detaylandırılmalıdır.
  • Başvuru yapılan alanda, Ağustos 2020 tarihinden önce, en az 5 yıllık tam zamanlı iş deneyimi sahibi olmak gereklidir.
  • Ağustos 2020 tarihinden önceki son beş yılda, 6 ay veya daha fazla süreyle ABD’de bulunmamış olmak gereklidir.
  • Ağustos 2020 tarihinden önceki son yedi yıl içinde, bir akademik yıl veya daha fazla süre ile ABD’de bir lisansüstü eğitim programına katılmamış olmak gereklidir.
  • Yönetim görevleri olan öğretim üyeleri ve araştırmacılar bursa uzmanlıkları dahilinde başvurabilirler. Başvurulabilecek program alanları için lütfen "Burs Detayları" sekmesini inceleyiniz.
  • Yönetim görevleri olmayan öğretim üyeleri ve araştırmacılar sadece “Madde Bağımlılığıyla Mücadele, Tedavi ve Korunma Yöntemleri” ve “İngilizce Öğretimi” alanlarında başvuru yapabilirler. Bu kişilerin, yukarıda belirtildiği gibi, alanları ile ilgili politikaların iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapması beklenmektedir.
  • Üniversite seviyesinde görev almayan öğretmenler Humphrey Burs Programı’ndan yararlanamazlar.
  • Uzun süreli olarak yurt dışında görev yapmamış olan adayların başvurması teşvik edilir.
  • Kadın adayların başvurması teşvik edilir.

 

 

NASIL BAŞVURABİLİRİM?


Son Başvuru Tarihi: 2020-2021 akademik yılı Hubert H. Humphrey Programı için adayların “Başvuru Paketi” oluşturmaları ve bu paketi Komisyonumuzun Ankara Merkez Ofisi’ne ulaştırmaları gerekmektedir.

 

Elden ulaştıracaklar: En geç 17 Temmuz 2019 Çarşamba günü Komisyonumuz’un Ankara Ofisine saat 17:00’ye kadar elden iletmeniz gerekmektedir.

 

Posta ile ulaştıracaklar: En geç 19 Temmuz 2019 Cuma günü Komisyonumuz’un Ankara Ofisine ulaşacak şekilde 17 Temmuz 2019 tarihinde kargoya verilmiş olması gerekmektedir. Başvuru Paketinizi göndermek için özel kargo şirketi tercih etmenizi tavsiye ederiz. 19 Temmuz 2019 tarihinden sonra elimize ulaşan başvurular kabul edilmeyecektir.

 

Gerekli tüm belgeleri, Başvuru Paketinizin içinde tek seferde gönderiniz. Başvuru Paketinize eklenmek üzere sonradan gönderilen belgeler kabul edilmeyecektir.

Başvuru paketinize eklemeniz gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir:

 

1. Başvuru formu: Humphrey Burs Programına başvuru formu online sistemden (Slate başvuru sistemi) doldurulmaktadır. Sayfanın en üst bölümündeki “Başvuru” butonundan erişebileceğiniz online başvuru sisteminde, “Create an Account” seçilerek geçerli bir e-posta adresi ile kayıt olup bir şifre belirlemek ve sisteme kayıt olmak gerekmektedir. Bu sisteme farklı zamanlarda giriş yapıp formu güncellemek mümkündür.

 

Online başvuru formunun nasıl doldurulması gerektiği ile ilgili belgeye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Başvuru için online sistemden formu doldurmak ve onaylamak yeterli değildir. Başvurunuzun tamamlanması için online sistemden başvuru formu gönderildikten sonra formun çıktısı alınıp aşağıdaki belgeler ile beraber  başvuru paketinin tamamının Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Ankara Merkez Ofisine ulaştırılması gerekmektedir.

 

2. Diploma ve Transkript: Elde edilen ve devam etmekte olan tüm dereceler için diplomanızın/öğrenci belgenizin resmi onaylı fotokopisi (noter veya üniversite onayı) ve öğreniminiz süresince tamamlanan dersler ve bu derslerden alınan notları belirten Türkçe veya İngilizce resmi onaylı (noter veya üniversite onayı) belge (transkript) gerekmektedir. E-devlet imzalı diploma ve transkriptler de kabul edilmektedir.

 

3. Referans mektupları: Biri bağlı olunan bölüm yetkilisinden olmak üzere, 2 adet İngilizce yazılmış referans mektubu gerekmektedir. Referans mektupları iki şekilde sunulabilir.

 

Elektronik Referans Mektubu: Referans verecek kişi referans mektubu formunu Slate başvuru sistemi aracılığıyla internet üzerinden doldurup gönderebilir. Başvuru formu doldurulurken sisteme referans verecek kişinin e-posta adresi kayıt edildiğinde, bu form otomatik olarak o kişiye gönderilecektir.

Elden Alınan Referans Mektubu: Referans mektuplarını elden alıp başvuru paketiniz ile beraber gönderebilirsiniz. Elden alınan referans mektubu formunu indirmek için tıklayınızİngilizce yazılacak mektuplar, kapalı zarfta ve zarfın kapandığı kısım imzalı olmalıdır.

Bu iki format dışındaki bir formatta hazırlanmış referans mektupları Humphrey Burs Programı için hiçbir şekilde kullanılamaz. E-posta veya faks ile gönderilen referans mektupları kabul edilmemektedir.

 

4. İş Deneyimi Belgesi: Bursa başvuranların, bağlı oldukları kuruluştan alacakları, burs başlangıç tarihine kadar alanlarında en az 5 yıllık tam zamanlı iş deneyimi sahibi olduklarını/olacaklarını gösterir belge gerekmektedir. Son beş yılda, 6 ay veya daha fazla süre ile ABD’de bulunulmadığı bu yazıda belirtilmelidir. Son 5 yıl içerisinde farklı kurumlarda çalışmış kişiler, mevcut kurumlarından alacakları belgeye ek olarak, önceki kurumlarında kaç sene çalıştıklarını, yöneticilerinin ismini ve iletişim bilgilerini belirten bir dilekçe yazmalıdır.

 

5. İzin Belgesi: Bursa başvuranların, başvurularında sakınca olmadığına ve bursu kazandıklarında izinli sayılacaklarına dair bağlı oldukları kuruluştan alacakları belge gerekmektedir (Söz konusu belge kendilerine yurt dışına çıkışta izin verme yetkisine sahip olan en üst makamdan alınacaktır).

 

6. Nüfus cüzdanı: Önlü-arkalı fotokopi gereklidir. Fotokopinin onaylı olması gerekli değildir.

 

7. Fotoğraf: Bir adet, yeni çekilmiş, arkasına adayın adı-soyadı yazılmış vesikalık fotoğraf olmalıdır.

 

8. Dil Sınavı Sonuç Belgesi: Var ise; TOEFL veya IELTS sınav sonuç belgesinin fotokopisi başvuru belgelerine eklenmelidir. TOEFL veya IELTS haricindeki İngilizce sınavlarına ait geçerli sonuçlar da başvuru aşamasında kullanılabilir. Bursa seçilen adayların, TOEFL belgeleri yok ise, ücreti Komisyonumuz tarafından karşılanacak olan TOEFL iBT sınavına girmeleri gerekecektir.

 

Adaylardan, programa seçildikten sonra yukarıda istenen belgelere ek olarak, sağlık durumu geçmişi ve muayene belgesi istenecektir.

 

ÖNEMLİ: Başvuru ile ilgili olarak Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonuna verilen hiçbir evrak iade edilmez.

 

BAŞVURU SONRASI SÜREÇ

 

  • Başvuruları olumlu değerlendirilen adaylar, Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’nun Ankara Merkez Ofisi’nde yapılacak İngilizce mülakata çağrılacaklardır. Mülakata çağrılan adayların Ankara’ya gidiş-dönüş yol masrafları ve diğer harcamaları kendilerine ait olacaktır.
  • Geçerli bir TOEFL sınav sonucu olmayan adayların, seçim aşamasından sonra ücreti Komisyon tarafından karşılanacak olan TOEFL iBT sınavına girmeleri zorunludur.
  • Adaylık sonrası bursu kazanan kişiler için Ankara’da bir bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.
  • SIKÇA SORULAN SORULAR
  •  
  • 1. Bursun süresi ne kadardır?
  • Bursun süresi 1 akademik yıldır.
  •  
  • 2. Bursiyerlerin kalacakları yerler nasıl ayarlanmaktadır?
    Bursiyerler kalacak yerleri kendileri ayarlamak durumundadırPrograma ev sahipliği yapan kurumlardaki yetkililer bu konuda bursiyerlere yol gösterebilmektedir.
  •  
  • 3. Bursiyerler program kapsamındaki staj eğitimlerini gittikleri üniversite aracılığı ile mi tamamlıyorlar?
    Hayır. Bursiyerler, staj yapacakları kurumu ABD’ye gittikten sonra kendi olanakları ile ayarlamaktadırlar.
  •  
  • 4. Eşimi ve çocuğumu yanımda götürebilir miyim?
    Evet, ancak gidilecek üniversite belli olduktan sonra program yetkilileri ile mutlaka bu konuda görüşmek gerekmektedir. Eşiniz ve çocuklarınız siz ABD’ye gittikten sonra yanınıza gelebilirler. Uzun veya kısa süreli İngilizce eğitim programlarına katılmanız gerekirse, eş ve çocuklarınızı bu programlara beraberinizde götürmeniz hiçbir koşulda mümkün olmayacaktır. Fakat eşiniz ve çocuklarınız asıl programınız başladığında size katılabilirler. Eşiniz ve çocuklarınızın tüm masraflarını kendiniz karşılamanız gerekmektedir.
  •  
  • 5. Hubert H. Humphrey Programı’nda yer alan ev sahibi üniversiteler hangileridir?
    Ev sahibi üniversiteler hakkında bilgiye aşağıdaki web sitesinden ulaşabilirsiniz: https://www.humphreyfellowship.org/host-universities.
  •  
  • 6. Hubert H. Humphrey Programı hakkında daha fazla bilgiyi nereden edinebilirim?
    https://www.humphreyfellowship.org/.

 

İçerik Galerisi