İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ HİBE PROGRAMI

 “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı”na yönelik teklif çağrısı; T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı (Sözleşme Makamı) tarafından yayımlandı. Operasyon Faydalanıcısının; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü olduğu hibe programı kapsamında uygulanacak projeleri finanse etmek üzere 6 milyon avroluk bir bütçe ayrıldı. Yürütülecek hibe programı kapsamında; Avrupa Birliği’nin 89/391 EEC Çerçeve Direktifi ile uyumlu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’nun getirdiği önleyici bakış açısının toplumda yer bulması ile iş sağlığı ve güvenliği koşullarının (İSG) iyileştirilmesi amaçlandı. Söz konusu hibe programı; özellikle maden ve madencilik dışında kalan çok tehlikeli sektörlere (NACE Kodlama Sistemine göre) yönelik olarak; iş yerlerinde insana yakışır işin desteklenmesi, ülke genelinde güvenlik kültürünün oluşturulması, çalışma ortamı koşullarının iyileştirilmesi, hassas gruplar ve işverenler de dâhil olmak üzere çalışanların İSG bilinci ve risk algısının artırılması, her seviyede sosyal diyaloğun ve sendikal hakların desteklenmesi ve İSG alanına özel odaklanarak rehberlik kapasitesinin güçlendirilmesi gibi faaliyetleri içerecek şekilde planlanan projelerin teşvik edilmesi üzerine tasarlandı. İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı’nın (İESP SOP), “istihdam” aksiyon başlığı çerçevesinde uygulanacak olan “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında; madencilik sektöründe ve diğer çok tehlikeli sınıfta yer alan sektörlerde; hedef grupların çalışma ortamı ve İSG koşullarının iyileştirilmesi ve ilgili tarafların İSG alanındaki yetkinliklerinin artırılmasını sağlayacak çalışmaların yürütülmesi hedeflendi.

Sivil toplum kuruluşları (STK); mesleki örgütler; (ticaret ve/veya sanayi odaları, esnaf ve sanatkârlar odaları, memur sendikaları/konfederasyonları/ sektör temsilcisi kuruluşlar, ihracatçı birlikleri, işveren sendikaları / konfederasyonları, işçi sendikaları / konfederasyonları, organize sanayi bölgeleri (OSB), KOBİ temsilcisi kuruluşları vb.); üniversiteler, madencilik, makine, metal, metalurji, elektrik ve elektronik, kimya, inşaat, ziraat, denizcilik ile ilgili teknolojiler alanlarındaki mesleki ve teknik liseler; Avrupa Birliği Finansman Antlaşması 43. maddesinde tanımlanan uluslararası (hükümetler arası) kuruluşlar vb. gibi kar amacı gütmeyen tüzel kişilik sahibi kuruluşlar söz konusu hibeden yararlanabilmektedir. 6 milyon avro bütçeli hibe programı çerçevesinde sunulacak hibe projeleri için 75 bin avro ile 200 bin avro arasında hibe desteği sağlanacak olup; projelerin süresi 12 aydan az, 18 aydan fazla olmayacaktır. Proje başvurusu yapmak isteyen kurum ve kuruluşlara hibe programı hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla çeşitli illerde bilgilendirme günleri düzenlenecektir. 14 Ocak-08 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bilgilendirme günleri etkinliklerinde hibe programının tanıtımı yapılacak ve başvuru için uygunluk kriterleri açıklanacaktır. Bilgilendirme gününün ertesi gününde ise, proje başvurusu yapmak için uygun olan kurum ve kuruluşların temsilcilerine potansiyel başvuru sahibi olarak proje yazma sürecinde ihtiyaç duydukları eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanacaktır. 14 Ocak-08 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bilgilendirme ve eğitim günlerine katılım için http://kayit.ikg.gov.tr/info/iohs adresinden ayrı ayrı (bilgilendirme ve eğitim günlerinin her biri için) kayıt yapılması zorunlu tutulmaktadır.

*İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı (İESP SOP) Avrupa Birliği – Türkiye Mali İşbirliği kapsamında, İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar başlığı altında ülkemize sunulan fonlardan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı (İESP SOP Program Otoritesi) sorumludur ve söz konusu sorumluluğu, hibe fonlarının kullanılacağı müdahale alanlarını, aksiyon ve faaliyetlere göre ayrılan fon miktarlarını, fonların etkin kullanımı için gereken koşulları ve yapıları belirleyen temel program olan İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı’nı (İESP SOP) “Program Otoritesi” sıfatıyla yürütmekte ve yerine getirmektedir

İçerik Galerisi